Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Şara, Fransa’da Macron ile görüştü; “İsrail’le aracılar üzerinden görüşüyoruz” | Türkiye ve İsrail, Bakü’de Suriye’yi konuşacak

Şara, Fransa’da Macron ile görüştü; “İsrail’le aracılar üzerinden görüşüyoruz” | Türkiye ve İsrail, Bakü’de Suriye’yi konuşacak

Arı kovanı yüklü kamyonet devrildi, binlerce arı etrafa saçıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde devrilen kamyonetteki arıların soktuğu polis memurlarından biri hastaneye götürüldü.

Avusturya’daki yeni çevre tasarısına tepkiler sürüyor

Avusturya’nın Oberösterreich eyaletinde iktidardaki ÖVP ve FPÖ’nün hazırladığı yeni düzenleme, eyaletin dörtte birinde rüzgâr türbinleri ve bağımsız güneş enerjisi projelerini yasaklamayı amaçlıyor. Ocak ayından beri gündemde olan tasarı, yalnızca …

Suriye Devlet Başkanı eş-Şara’dan Avrupa’ya ilk resmi ziyaret Fransa’ya

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen eş-Şara, temaslarını Elysee Sarayı’nda sürdürdü. İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. MACRON’DAN BARIŞ VE KAPSAYICILIK VURGUSU Cumhurbaşkanı Macron …

Rusya’dan ateşkes açıklaması: ‘Karşılık veririz’

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da 3 günlük ateşkes ilanına ilişkin konuştu. Peskov, Ukrayna’nın saldırı düzenlemesi durumunda karşılık vereceklerini belirtti.

“Özgür Özel’e saldırı araştırılsın” önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

“Özgür Özel’e saldırı araştırılsın” önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir