Bacaklarda kan pıhtısı riski: Tehlikeli olabilecek 5 belirti!

Bacaklarda meydana gelen kan pıhtıları, yani tromboz, ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak, travmalar, tıbbi rahatsızlıklar ve hormonal değişimler bu riskin başlıca nedenlerindendir. Özellikle uzun boylu bireylerde risk daha fazladır. Şişlik ve ağrı gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Düzenli egzersiz yapmak, yeterli su tüketmek ve kronik hastalıkları kontrol altında tutmak önlem almak için önemli adımlardır.

NTV’nin haberine göre; Tromboz olarak bilinen kan pıhtıları, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. Kanamayı durdurmaya yardımcı olan bu jel benzeri kitleler, damarlardaki kan akışını keserek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kan pıhtılarının en sık görüldüğü bölge, bacaklardaki derin damarlardır. Derin Ven Trombozu (DVT) olarak adlandırılan bu durum, erken teşhis ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kan akışının yavaşlamasıyla birlikte damarlarda pıhtı oluşabilir.

Bacaklar neden pıhtıya daha yatkındır?

Bacak damarları, çeşitli faktörlerden dolayı pıhtı oluşumuna daha duyarlıdır. Kalbe en uzak noktada oldukları için damarlar, kanı yukarı taşırken yerçekimine karşı çalışmak zorundadır. Kan akışı yavaşladığında ya da durgunlaştığında pıhtı oluşumu riski artar.

Uzun uçak yolculukları, hareketsiz yaşam tarzı veya yatak istirahati gibi durumlar bacaklardaki kan dolaşımını yavaşlatabilir ve pıhtılaşma riskini artırabilir. Travmalar ya da cerrahi operasyonlar, vücudun doğal pıhtılaşma tepkisini tetikleyerek damarları tıkayabilir.

Kanser, kalp rahatsızlıkları, obezite ve bazı otoimmün hastalıklar, özellikle alt ekstremitelerde pıhtı oluşma ihtimalini artırır. Hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol ilaçları, östrojen seviyelerini yükselterek bacak damarlarındaki pıhtılaşma riskini artırabilir.

Uzun boylu kişilerde risk daha fazla mı?

2018 yılında yapılan bir araştırma, uzun boy ve kan pıhtısı arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılara göre, uzun boylu bireyler daha geniş bir venöz yüzeye ve daha fazla venöz kapakçığa sahip olduğundan, pıhtı oluşabilecek alan artmaktadır.

Çalışma, pıhtıların genellikle kan akışının yavaşladığı bacaklardaki derin damar kapakçıklarında oluştuğunu gösterdi.

Bu belirtileri fark ettiğinizde doktora başvurun

  • Bacakta aniden gelişen şişlik, ağrı veya kızarıklık
  • Nefes almakta zorlanma
  • Özellikle derin nefes alırken hissedilen göğüs ağrısı
  • Kalp atışlarının hızlanması

Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Kanye West ve Bianca Censori, çıplak kırmızı halı şovunun ardından Grammy ödüllerinden polis eşliğinde mi çıkarıldı?

TIKLAYIN – TÜİK enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde geldi!

TIKLAYIN – İstanbul’da kar yağışı beklenen ilçeler hangileri?

TIKLAYIN – Spor yazarları, Fenerbahçe-Rizespor maçını yorumladı; “Türk hakemliği sadece futbol için değil, sosyal barış için de beka sorunudur”

İstanbul’da büyük vurgun: İtfaiye görevlisi mesai arkadaşlarını 300 milyon TL dolandırdı

TIKLAYIN – Cezaevinde intihar eden yenidoğan davası sanığı İlker Gönen’in avukatı “Hücresine urgan bıraktılar” dedi; hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN – Yunus Emre Vakfı’nın paraları “uçmuş”: Rezervasyona bile fatura kesmişler, 10 ayda 110 milyon liralık uçuş hizmeti almışlar!

TIKLAYIN – Şubat ayı kira zam oranı belli oldu


Related Posts

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.