Bağımlılık uzmanı vahim durumu açıkladı: Telefonun kölesi olmuşuz

Teknolojik gelişmelerin hızla mesafe kat ettiği akıllı telefonlar, özellikle genç nesillerde kullanımı oldukça yaygın olmakla birlikte her yaştan kesimin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi‘nden (SCÜ) Dijital Bağımlılık Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, avcumuzun içinde gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma çabasının da bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

TELEFONUN KÖLESİ OLMUŞUZ

Türkiye’de manik bilgi alma konusundaki bağımlılığın ciddi boyutlara ulaştığını aktaran Prof. Dr. Dilci, şöyle konuştu:

“Ülkemizde ciddi anlamda manik bilgi alma konusunda bağımlılık söz konusu olduğunu görüyoruz. Buna manik bozukluk diyoruz. Manik bozukluk daha çok bilgi bağımlılığı şeklinde ifade edilir.

Kişinin sürekli ve aşırı bir şekilde yeni bilgi arayışında olması, bilgiyi kaçırma veya eksik bilgiden dolayı bir şeyleri kaybedeceği düşüncesiyle bu durumun bir nevi dürtü bozukluğuna dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Gün içerisinde Türkiye

Bunun belirtileri; sürekli yeni bilgi aramak ve bu süreçte zamanın nasıl geçtiğini fark etmemek, bilgiye ulaşamayınca huzursuz veya endişeli hissetmek, günlük işleri aksatacak kadar bilgi tüketimine vakit ayırmak, bilginin doğruluğunu sorgulamadan her şeyi tüketmektir.”

BAĞIMLILIK UZMANI VAHİM DURUMU AÇIKLADI

Manik bozukluğun kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Dilci, “Manik bilgi bozukluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bozukluk genellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı kişilerde görülüyor. Sürekli daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissederler. Ayrıca bilgi eksikliği hisseden kişilerde, kaygı bozukluğu olanlar da görülüyor. Öğrenciler ve araştırmacılar arasında bu bozukluk daha da çok yaygınlaşıyor” diye konuştu.

Manik bilgi bozukluğuyla mücadele konusunda bilgi veren Dilci, “Öncelikle bilgi tüketimini sınırlamak gerekiyor. Önümüze çıkan her türlü bilgiyi okumak değil, ilgi alanlarımıza ve bize faydalı olan bilgileri seçip, düzenleyip o şekilde yönelmemizde fayda var. Dijital diyet dediğimiz, ekranlara olan maruziyetimizi sınırlandırmak, gün içerisinde belli bir yere kadar temas etmektir. Mümkün olduğu kadar akıllı telefonlar yerine tuşlu ve klasik telefonları kullanmak gerekir. Akıllı telefonlarımızı bizden fiziksel manada uzak tutmak gerekir” dedi.

Related Posts

Sabri Sarıoğlu hakkında yasak aşk iddiası: Otel görevlisi eşine ihbar etti

Sabri Sarıoğlu hakkındaki iddialar ortalığı karıştırdı. Evli olan eski milli futbolcunun spor salonunda tanıştığı genç bir kadınla birliktelik yaşayıp hamile bıraktığı daha sonra zorla kürtaj yaptırdığı iddia edildi.

Avrupa Parlamentosu’nda yeni bir mali skandal!

Avrupa Parlamentosu’nda yeni bir mali skandal!

İstanbul’da baba cinayeti: Oğlu kanlı eşyaları çöpe attı, anne evi temizledi

İstanbul Eyüpsultan’da tartışma sırasında Recep Kütükçü’yü bıçaklayarak öldürdükleri iddia edilen anne ve iki oğlu gözaltına alındı. Polisin yaptığı detaylı çalışmada ise olay sonrası şüphelilerin evdeki bazı eşyaları çöpe attıkları güvenlik kameralarına yansıdı.

Su seviyesi düştü 6000 yıllık sırlar ortaya çıktı

Dinyeper Nehri kıyısındaki tarihi “Üç Tepe” kayalıklarında yapılan arkeolojik kazılarda 6000 yıldan eski bakır-taş devri dönemi kap kacak, bronz çağına ait parçalar, antik amfora kalıntıları ve hayvan kemikleri bulundu. Ukrayna Ulusal Hortitsa Koruma …

Suudi Arabistan semaları ABD füzelerine emanet: İlk batarya aktifleştirildi

Suudi Arabistan, Amerikan üretimi Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) füze savunma sisteminin ilk bataryasını aktif hale getirdi. Cidde’deki Hava Savunma Kuvvetleri Enstitüsü’nde düzenlenen resmi törende sistemin hizmete girişini Savunma …

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”

Çin’den vatandaşlarına “İran’a seyahat etmeyin uyarısı”