Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Koronavirüs pandemisiyle birlikte turizmin en popüler çeşidi haline gelen tekne kiralama; bu sezon da tatilci tercihlerinin başında geliyor. Öyle ki 15 Haziran’dan eylül sonuna kadar tekne bulmak oldukça zor. Günlük kiralamaların 800-1000 euro’dan başladığı kiralık tekne rotasında yurt içinde Göcek her zaman olduğu gibi yine öne çıkıyor. Yurt dışında ise Kos ve Dubrovnik talebi yüksek.
Yılda yüzde 10 reel büyüme gerçekleşen tekne/yat turizminin bu yıl Türkiye’de toplamda 2 milyar dolar seviyesine geleceği tahmin ediliyor. Şu anda yapılan ön rezervasyonların konaklamaların ise 2024’te 6 günün üzerinde olacağı görülüyor.
15 bin euro’ya da var
Mavi tur talebinin bu sezon da yüksek seviyede olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin, günlük ortalama bin euro seviyesinden 15 bin euro’ya kadar kiralama yapılabildiğini söyledi. Esin, “Özellikle arkadaş grupları ve birkaç ailenin birlikte tatili için tekne kiralama oldukça ideal hale geldi. Farklı koylarda ve özel bir konaklama imkanı sunuyor. Bölgemizde Marmaris’ten Fethiye’ye Datça’ya doğru güzergah oldukça seviliyor. Maliyetler artarken kiralama fiyatları da artıyor ancak yine de paylaşımlı bir model olarak da fiyat cezip hale gelebiliyor” diye konuştu.
‘Otelden uyguna geliyor’
Özel tekne kiralama talebindeki büyümeye dikkat çeken viravira.co Kurucu Ortağı ve CEO’su Baran Yıldırım, özellikle yüksek otel fiyatları karşısında alternatif hale gelen mavi turun bu nedenle yerli turist tarafından tercihinin arttığını ifade etti. Yıldırım, “Portföyümüzdeki çoğu teknede nisan ayı itibarıyla yüzde 45 seviyesinde doluluk oranına ulaşıldığını söyleyebiliriz. Bu oranın, mayıs ayı içerisinde hızla artmaya devam edeceğini ve yüksek sezon olarak nitelendirdiğimiz temmuz – ağustos aylarında ise yüzde 90-95 seviyelerine ulaşacağını öngörüyoruz. Buna ek olarak, yurt içindeki misafirlerimizin; yurt dışında Yunanistan gibi Türkiye’ye yakın ülkelerdeki tekne kiralama talebinin arttığını da gözlemliyoruz. Yerli turistler genellikle yaz aylarında tekne tatilini tercih ediyor. Yelken sporuna ilgisi olan yabancı turistler ise yaz aylarında tatil amaçlı kiralama dışında rüzgar gücünün yüksek olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde de kiralamalar gerçekleştiriyorlar. Özetle, yabancı turist talebinin yerli turistlerden daha fazla olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Guletler popüler
Kendi rezervasyonlarına göre 2024 yılı için yapılan rezervasyonların ortalama gün sayısının nisan ayı itibarıyla 6.1 gün olarak ölçüldüğünü anlatan Baran Yıldırım, turistin rotası ve tekne tercihleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Türk Ahşap Yelkenlisi olarak bilinen guletler geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da popülerliğini sürdürüyor. 2024 yılı için aldığımız rezervasyonlara baktığımızda guletlerin ardından en çok talep aldığımız tekne tipleri sırasıyla yelkenli, motoryat ve katamaran olarak sıralanıyor. Destinasyonlara bakıldığında ise, yurt içi pazarda Göcek yine geçen sezon olduğu gibi liderliğini koruyor. Göcek’in ardından sırasıyla Fethiye, Bodrum, Marmaris, Bozburun, Kaş, Orhaniye, İzmir ve Antalya en çok talep aldığımız lokasyonların başında geliyor. Yurt dışında ise Kos, Atina, Dubrovnik, Mikonos, Corfu ve Seyşeller’i en fazla talep aldığımız lokasyonlar olarak sıralamak mümkün.”