Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok







Eczacılık Günü ve İstihdam Sorunları

Eczacılık Günü ve İlaç Temin Sorunları

14 Mayıs Eczacılık Günü, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar ve istihdam sorunlarıyla gündeme geldi. Eczacılar, birçok hayati ilacın piyasada bulunamadığını belirtirken, eczacılık fakültesi sayısındaki artışın işsizliği artırdığına dikkat çekiyor.

Döviz kurundaki artış, sabit kurla belirlenen ilaç fiyatları, ham madde temininde dışa bağımlılık ve ilaç fiyat kararnamesi uygulamaları, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar arasında gösteriliyor.

10 bine yakın işsiz eczacı

1997 yılına kadar 7 olan eczacılık fakültesi sayısı günümüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu fakültelerin 17’si tam akreditasyonlu olarak eğitim veriyor. Türk Eczacıları Birliği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 10 bin eczacı işsiz durumda.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve hiperaktivite ilaçlarının temininde sıkıntı yaşandığını belirtti. Saydan, Avro kurunun 43 TL’ye ulaşmasına karşın ilaç fiyatlandırmasında baz alınan kurun 21,67 TL olduğunu ifade etti. Saydan, yeni bir ilaç fiyat kararnamesi hazırlanması gerektiğini söyledi.

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’deki eczane sayısı yaklaşık 30 bin olarak belirtiliyor.

İthal ilaçlarda kur farkı etkisi

BirGün’ün aktardığına göre, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç kurundaki sabitlenmiş seviyenin ithal ilaç temininde sorunlara yol açtığını ifade etti. Sayılkan, ilaç kurunun yıl içinde birkaç kez enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini, mevcut kurun firmalar açısından ithalatı ekonomik olmaktan çıkardığını söyledi.

Verilerle mevcut durum

Türkiye’de yaklaşık 9 bin 500 eczacı işsiz.

2017’de bin 584 olan mezun sayısı 2023’te 3 bin 162’ye yükseldi.

20 yıl önce 8 olan eczacılık fakültesi sayısı 63’e çıktı.

Bu fakültelerden yalnızca 14’ü tam akredite durumda.

Son 5 yılda sayısı en çok artan fakülteler arasında eczacılık 6. sırada yer aldı.

Devlet üniversitelerinde kontenjanlar yüzde 19, vakıf üniversitelerinde yüzde 123 oranında arttı.

Öğretim kadrosu ve laboratuvar imkânları yetersiz olan fakültelerle ilgili tartışmalar sürüyor.


Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.