Atina’da şimdi de Libya endişesi

Yunanistan, Girit Adası’nın Güneyinde Hidrokarbon Arama ve İhaleye Katılma Girişiminde Bulundu

16 Nisan’da yayınladığı “Deniz Mekânsal Planlama” haritasında Ege ve Doğu Akdeniz’deki bazı sahalarda Türkiye’nin deniz yetki alanlarını ihlal eden Yunanistan, son dönemde de Girit adasının güneyinde tek taraflı belirlediği iki parselde hidrokarbon aramak ve muhtemel kaynakları kullanmak için uluslararası bir ihale açtığını duyurdu. Amerikan Chevron şirketinin, söz konusu iki parselle ilgilenmesi üzerine yapılan ihaleye katılmak isteyen şirketlere 90 gün başvuru süresi verildi.

2019 Anlaşmasına Göre İhlal

Özellikle 27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan ve 30 Eylül 2020’de Birleşmiş Milletler’e bildirilen Türkiye-Libya arasındaki deniz yetki sınırlarının belirlenmesini içeren anlaşmada belirtilen Libya’nın kıta sahanlığı bölgelerini de kapsayan bu parseller, Türkiye için bir sorun oluşturmamakla beraber, Yunanistan’ın Libya ile olan deniz yetki sınırlarını ihlal ettiği düşünülüyor. Bu durum, Yunan Dışişleri Bakanlığı’nda Libya’nın tepkisini çekebilir.

Kısa bir süre önce, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Girit’in güneyini işaretlediği bir fotoğraf medyada yer almıştı.

Related Posts

Kandilli uyardı, gözler yarına çevrildi! Serinlik önce Marmara ardından İstanbul’da hissedilecek

Sıcak hava dalgasıyla bugün temmuz ayının en sıcak gününü yaşayan Türkiye’de yarından itibaren serin hava beklendiği belirtildi. Serin havaların önce Marmara’da etkisini göstereceği ardından İstanbul’da da hissedileceği kaydedildi. Ayrıca serin havayla birlikte bölge ve megakentte yağış da bekleniyor.

105 kişi hayatını kaybetmişti! MHP’li eski belediye başkanına 21 yıl hapis

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.

Erdoğan’dan, Bahçeli’nin ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ çağrısına yeşil ışık: ‘Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur’

Son dakika haberi… AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ önerisinde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye destek verdi. Erdoğan, “Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.