DİSK’ten enflasyon verilerine tepki: TÜİK, milyonların ekmeğiyle oynadı

DİSK Araştırma Merkezi: TÜİK, Milyonların Ekmeğiyle Oynadı

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin yaptığı açıklamada TÜİK’ın milyonların ekmeğiyle oynadığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında %1,03 oranında artarken, yıllık enflasyon %44,38 olarak gerçekleşti.

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aralık ayında aylık bazda %2,34, yıllık bazda ise %83,40 enflasyon açıkladı.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan altı aylık tüketici enflasyonu %15,75 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için %15,75 artış uygulanırken, memur ve memur emeklilerin maaş ve aylık artışları toplu sözleşme hükmü nedeniyle %11,54’te kaldı” denildi.

TÜİK’in Aralık 2024 döneminde gıda enflasyonunu %43,58 olarak açıkladığı ancak bu enflasyonun vatandaşın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan uzak olduğu belirtildi. ”DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu %60 oldu. Üçüncü %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %48,7 olurken, düşük gelirli ikinci %20’lik grubun gıda enflasyonu %60,9 ve en yoksul %20’lik gelir grubun gıda enflasyonu %77,4 olarak gerçekleşti. Son bir yıllık seri, ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğunu gösteriyor” denildi.

Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiğinin görüldüğü açıklamada, “Dördüncü (yüksek) %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %42,5 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30,7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu %77,4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30 düzeyinde kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.

Resmi ortalama enflasyon oranları da düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar olmadığı dile getirilen açıklamada, şunlar denildi:

”Uluslararası alanda Avrupa, ABD, Almanya ve Japonya Merkez Bankaları gibi çeşitli kuruluşlar tarafından hissedilen/algılanan ve beklenen tüketici enflasyonu düzenli olarak yayımlanıyor. Ancak TÜİK, aylık Tüketici Eğilim Anketi gerçekleştirmesine rağmen, bunun çıktısı olan ‘hissedilen/algılanan enflasyon’u açıklamıyor. TÜİK, uluslararası kuruluşların yaptığı gibi halkın hissettiği/algıladığı enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da elinde hazır bulunan verileri işleyerek yeni bir veri olarak yayımlamalıdır. TÜİK ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılaşmasını da açıklamalıdır.”

Related Posts

CHP’ye operasyonlar piyasayı sarstı: Dolar 40’a dayandı!

Siyasi gerilim finansal piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Dolar kuru, borsa ve risk priminde yaşanan hareketlilik yatırımcıların odağında. Ekonomik dengeler yeniden sorgulanıyor.

Anadolu’nun en büyük şirketine ihalede teklif bile gelmedi

Anadolu’nun en büyük şirketi olan HES Kablo için gerekli şartlar sağlanamadığı için TMSF ihaleyi sonlandırdı.

Dünyanın en köklü şirketi Türk devini satın aldı

İsveç merkezli Consilium Safety Group, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren Türk firması Ares Marine’i satın aldı.

OPEC’ten piyasaları sarsan üretim kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri (OPEC+) 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü aldığı kararla, ağustos ayından itibaren günlük petrol üretimini 548 bin varil artıracağını duyurdu. Bu karar, piyasa beklentilerinin ve analistlerin tahminlerinin …

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı açıkladı: Dünyada ilk 7 ülke arasına girdik

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Tarımsal hasıla 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı, böylece dünyada ilk 7 ülke arasına girdik” ifadelerini kullandı.

Trump’tan “tarihi” ekonomi hamlesi: Bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artıracak yasa onaylandı

ABD Başkanı Donald Trump, dev vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren düzenlemeyi imzalayarak ikinci döneminin ekonomik temelini attı.