Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da Enflasyon Oranı Nisan Ayında Yüzde 4,2’ye Geriledi

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat artışlarının yavaşlaması etkili oldu.

Gıda fiyatlarındaki artış oranı yüzde 5,4’e gerilerken, Mart ayında bu oran yüzde 7 düzeyindeydi. Hizmet sektöründe fiyat artışı yüzde 7’den yüzde 7,5’e, dayanıklı tüketim mallarında ise yüzde 2’den yüzde 2,1’e indi. Bu düşüş, genel tüketici fiyatlarının artış hızını frenledi.

Ancak bazı kalemlerde artış devam etti. Alkollü içecekler ve tütün ürünlerinin fiyatları yüzde 6,3 oranında artarak bir önceki ayki yüzde 5,5 seviyesinin üzerine çıktı. Elektrik, gaz ve diğer yakıt fiyatlarında da dikkat çekici bir toparlanma yaşandı. Mart ayında yüzde 2,7 oranında düşüş gösteren bu kalemde, Nisan ayında yüzde 3,5 oranında artış kaydedildi.

Aylık bazda ise tüketici fiyatları, Mart ayındaki durağan seyrin ardından Nisan ayında yüzde 0,2 oranında arttı. Bu hafif artış, aylık harcamalar üzerinde sınırlı bir baskı oluşturdu.

Volatil kalemler olan gıda ve enerji dışındaki fiyatları izleyen yıllık çekirdek enflasyon oranı da düşüş gösterdi. Nisan ayında yüzde 5 olarak ölçülen çekirdek enflasyon, Mart ayındaki yüzde 5,7 seviyesinin altında kaldı. Bu oran, son dört ayın en düşük çekirdek enflasyonu olarak kayıtlara geçti.

Ekonomistler, enflasyondaki bu yavaşlamayı olumlu karşılarken, kalıcı düşüş için enerji ve alkol-tütün gibi oynak kalemlerdeki artışın da kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir