Felçli hasta 1.5 yıl sonra yürüdü! “Hastada ufacık bir hareket önem taşıyor”

Omurilik ve Sinir Sistemi Yaralanmaları Üzerine Prof. Dr. Orhan Şen’den Açıklamalar

Hayati sonuçlara yol açabilen omurilik ve sinir sistemi yaralanmaları hakkında konuşan Prof. Dr. Orhan Şen, felcin görünümünün travmanın konumuna göre değişebileceğini belirtti. Haberler.com’a konuşan Prof. Dr. Şen, beyne yerleştirilen çiplerden fizik tedavinin önemine kadar çeşitli konularda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“Omurilik Yaralanmaları Boyun Bölgesinde Felce Yol Açıyor”

Farklı seviyelerde travmalara bağlı olarak çeşitli felç türlerinin ortaya çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şen, “Omurilik yaralanmaları boyun bölgesinde meydana geldiğinde, hem kollarında hem de bacaklarında felç oluşabilir. Sırt veya bel bölgesindeki bir hasar genellikle belin alt kısmını etkiler” dedi.

“Belden Aşağı Felç Olan Hastam 1.5 Yıl Sonra Yürümeye Başladı”

Küçük sinirsel hareketlerin dahi umut verici olduğunu vurgulayan Şen, bir hastasının hikayesini şu şekilde anlattı: “Belden aşağı felç olan hastamın ayak parmağında hafif bir hareket vardı; ameliyat sonrası 1.5 yıl içinde yataktan kalkıp walker ile yürümeye başladı.”

“Fizik Tedavi Kesinlikle Bırakılmamalı, Çip Teknolojileri Umut Vadeder”

Ameliyat sonrası tedavi sürecinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, “Ameliyatı takip eden fizik tedavi şarttır ve asla ihmal edilmemelidir. Kaslar zayıfladığında ve hareket kabiliyeti kaybolduğunda, cerrahi müdahaleler yeterli olmayabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Felçli hastaların rehabilitasyonu için beyne çip yerleştirme yöntemi umut verici bir gelişmedir, ancak halen deneysel aşamadadır” dedi.

Son olarak, kalp sağlığının da önemine değinen Şen, “Eforlu EKG testi yaptırmamanız durumunda, kalp krizi riskinizi zamanında belirleyemezsiniz” diyerek düzenli sağlık kontrolünün önemini vurguladı.

Related Posts

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.