Hayvan pazarlarının kapalı olması besicileri zor durumda bıraktı; “Bu Yozgat’ın değil Türkiye’nin meselesi!”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, şap hastalığı nedeniyle üreticilerin hayvan alıp-satamadığını, bu nedenle de vadesi gelen borçlarını ödeyemediğini belirterek, “2025 yılı hasadı düşük olduğundan dolayı vatandaş hayvanını satacak. Hastalık olduğu için hayvanını da satamıyor. Üretici mağdur durumda” dedi.

Bazı bölgelerde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı yurt geneline yayılmaya başlayınca 1 Temmuz’dan itibaren tüm canlı hayvan pazarları kapatıldı, hayvan hareketleri sınırlandırıldı. Dolu, sel, kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle tarlasından ürün alamayan üreticiler, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası ile piyasaya olan borçlarını ödeyemediklerini, hayvanlarını satamadıklarını ve iktidardan acil çözüm bulmasını beklediklerini söyledi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, hayvancılık yapan üreticilerin büyük sıkıntı içerisinde olduğunu, kesime giren büyükbaş hayvanın kilo başı kesim maliyetinin de düzenli olmadığının altını çizerek, “Ülkenin içerisinde bir şap var, şaptan dolayı vatandaş hayvan alıp satamıyor. Alıp satsa dahi istikrar yok. 490 liraya kesimi çıkan bir hayvan 430’a düşüyor. 430’dan et yetişmedi diyor, geri 500’e çıkıyor. Kuzu şu an 420 liraya, 430 liraya, kilo başı kuzu satılıyor” diye konuştu.

“Bu şekilde besicilik yapılmaz”

Şap hastalığı nedeniyle hayvanını ahırda, mandırada tutmak zorunda kalan üreticilerin girdi maliyetlerinin de sürekli arttığına dikkati çeken Açıkgöz, şöyle konuştu:

“Yem 750 lira olmuş. Kuzu yemi 850 lira olmuş. Bu şekilde besicilik yapılmaz. Et ve Süt Kurumu bir yandan et getiriyor, 380 liraya satıyor. Devlet ticaret yapmaz. Bugün bir sigara 100 lira olmuş, et 400 lira. Böyle bir mantık yok. Bu üreticiyi bu kadar saf görmemeleri lazım. Bu üretici mağdur oluyor. Bu üretici sıkıntı içerisinde. 2025 yılı hasadı düşük olduğundan dolayı vatandaş hayvanını satacak. Hastalık olduğu için hayvanını da satamıyor. Tarım Kredi bir yandan telefon ediyor, Ziraat Bankası bir yandan telefon ediyor. Üretici mağdur durumda. Ya bir an önce af çıkacaksa, bir yıl afete girecekse, bir yıl ertelenecekse borç, bir an önce ertelenmesi lazım. Veya devletin Tarım Kredi’ye Ziraat Bankası’na ‘İki ay durun. Paralarınızı tahsil etmeyin. Hayvan pazarı kapalıyken bu vatandaş nerede satıp da bankaları ödeyecek?’ demesi lazım. Böyle bir darboğaz var. Artık sahipsiz duruma geldi, çiftçi sahipsiz gözüküyor. Birilerinin çiftçiye sahip çıkması lazım. Tarım Bakanımızın çıkması lazım, Sayın Cumhurbaşkanımız çıkması lazım, vekillerimiz çıkması lazım. Bir şekilde destek verilmesi lazım. Bu Yozgat meselesi değil, Türkiye meselesi oldu ama Yozgat’ta bir afet var. Afet olduğundan dolayı çiftçi mağdur durumda, bu çiftçiye destek verilmesi lazım.”

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

Bakırköy’de Düşen Parayı Alıp Kaçmaya Çalıştı

Kadının düşürdüğü 100 doları alan şüpheli, esnafın müdahalesiyle parayı geri vermek zorunda kaldı.

2025 Mısır Alım Fiyatı 11.300 TL

TMO 2025 mısır alım fiyatını ton başına 11.300 TL olarak belirledi. Toplam destek 11.968 TL olacak.

Karsan, İsviçre’de Otonom Ulaşım Dönemini Başlatıyor

Karsan, Arbon’da Karsan Otonom e-ATAK ile İsviçre’nin ilk otonom toplu ulaşım aracını tanıttı.

OECD raporu gözler önüne serdi: Yapay zeka 5 yıl içinde 10 mesleğin sonunu getirecek

Yapay zekânın (YZ) bir yandan üretkenliği artırarak servet yaratma süreçlerini kökten değiştirdiği, diğer yandan ise milyonlarca işi tehdit ettiği gerçeği, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son raporuyla bir kez daha gözler önüne serildi.

Besler’in 2025’in ilk yarısında sürdürülebilir büyümesi devam etti

Gıda sektörünün öncü şirketlerinden Besler’in 2025’in ilk yarısındaki konsolide cirosu 13,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde 1,3 milyar TL’lik ihracat geliri elde eden Besler, dondurulmuş gıdada SuperFresh markasıyla perakende kanalında yüzde 38’lik, margarin pazarında ise Bizim Yağ, Terem Yağ ve Luna başta olmak üzere öncü markalarıyla perakende kanalında yüzde 68’lik pazar payıyla sektör liderliğini sürdürdü.

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?