kıl dönmesi nedir, tedavi yolları nelerdir

Kıl dönmesi diğer adı ile pilonidal sinüs, kuyruk sokumu bölgesinde, cildin altında konumlanmış olan kıl yumaklarının oluşturduğu iltihabik bir hastalıktır. Batık olarak adlandırdığımız kıl dönmesi ile karıştırılmaması gerekmektedir.

İltihabik bir hastalık olduğu için cımbız gibi teknikler ile iyileşmesi söz konusu değildir ve tedavi edilmesi şarttır. Kıl dönmesi hastalığının tek tedavi yöntemi ise cerrahi girişimdir.

Kıl Dönmesinin Nedenleri
Kıl dönmesi kuyruk sokumu bölgesindeki fazla ve sert kıllardan kaynaklanmaktadır. Kıl dönmesinin en yagın oluşum nedeninin saç kıllarından kaynaklandığı görülmüştür. Dökülen saçlar yapılan hareketlere bağlı olarak önce enseye sonra sırta ordan da kuyruk sokumuna inmekte ve basıncın da etkisiyle iki kalça arasında derinin altına nüfus etmektedir.

Uzun süre oturularak çalışılan mesleklerde çalışan kişilerde ve uzun süre araba kullananlarda kıl dönmesine daha fazla rastlanmaktadır.

İçindekiler
Kıl Dönmesinin Nedenleri
Kıl dönmesi Kimlerde Görülür?
Kıl Dönmesi Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Flep Yöntemi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kıl Dönmesi Neden Tedavi Edilmelidir?
Kıl dönmesi Kimlerde Görülür?
Kıl dönmesi genellikle 16-40 yaş aralığındaki erkeklerde görülmektedir. 40 yaşından sonra ise cildin yapı olarak sertleşmesinden ötürü kıl dönmesi riski azalmaktadır.

Her gün duş almak dökülen saçların akıp gitmesini ve bölgenin temizlenmesini sağlayacağı için kıl dönmesi oluşumunun riskini azaltmaktadır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Kıl dönmesinde en çok tercih edilen yöntem yarayı çıkarma ve yama ile dikerek yarayı kapatma işlemidir. Yama (flep) olarak adlandırılan bu teknik uzun vadede başarılı görülen bir ameliyattır. Yaranın çıkartıldıktan sonra açık bırakılması yönteminde ise yaranın iyileşmesi 6-8 hafta gibi bir süreyi bulduğundan hasta açısından pek tercih edilmemektedir.

Hastalığın çok küçük bir alanda meydana geldiği sınırlı sayıdaki hastalarda ise mikrosinüsektomi ameliyatı tercih edilmektedir. Mikrosinüsektomi, hastalığın erken evresinde, kalçalar arasındaki çukurluğun az olduğu dönemde basit bir seçenek olmaktadır.

Flep Yöntemi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kıl dönmesinde en başarılı ameliyat yöntemi olan flep, hastalıklı alanın tamamen çıkartılması ve kalçadan alınarak hazırlana dokunun boş kalan alana yama yapılarak yaranın kapatılması işlemidir. Ameliyat esnasında hastaya belden uyuşturucu iğne uygulanır. Böylece hastanın bilinci açık olur ancak herhangi bir ağrı hissetmez. Spiral anestezinin uygulanmasının ardından hasta yüzükoyun şekilde yatırılarak ameliyat gerçekleştirilir. Önce hastalıklı bölge işaretlenir ardından hastalıklı doku tamamen çıkartılır.

Flep ameliyatı 30 dakika sürmekte olup hastanede kalış süresi ise bir gündür.

Kıl Dönmesi Neden Tedavi Edilmelidir?
Kıl dönmesi iç organları etkileyemeyen, cil ve cilt altı sokusunu ilgilendiren basit bir hastalıktır. Ancak kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelmesi hastalığı zahmetli bir şekle sokmaktadır. Kuyruk sokumu bölgesinde yara iyileşmesinin zor olması, kıl dönmesinin anüse yakın kirlenmeye açık bir bölgede oluşu ve oturup kalkmak ile ilgili oluşan sorunlar kişinin tedavi edilmesini gerekli kılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir