Radyo 6 ay boyunca yapay zeka destekli sunucuyla yayın yaptı

Yapay Zeka Destekli Sunucu ile Radyo Yayını: Gerçek mi, Değil mi?

Avustralya medyasına göre, ARN’in hafta içi günde 4 saat süren “Workdays with Thy” (Thy ile çalışma günleri) programının sunucusunun sesi dinleyiciler arasında merak uyandırdı.

CADA istasyonuna ait ARN, ElevenLabs şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı sayesinde “Thy” adında bir sunucu yarattı. Dinleyiciler, radyoda 6 ay boyunca “Thy” adlı sunucunun programına katılarak onun gerçek olup olmadığını sorgulamadan dinledi. Programın çevrimiçi tanıtım materyallerinde sunucunun kimliğiyle ilgili bilgi verilmedi.

Program web sitesinde, “Eğer günleriniz sıkıcıysa, Thy ve CADA’nın enerji ve titreşimleriyle ruh halinizi iyileştirmeye izin verin” şeklinde bir ifade yer aldı.

Dinleyiciler Şüpheli

Programın dinleyicilerinden yazar Stephanie Coombes, sunucu Thy’nin gerçek olup olmadığını sorguladı. Coombes, kendi blogunda, “Thy’nin soyadı nedir? Kimdir? Nereden geliyor? Bu varsayılan sunucu hakkında hiçbir bilgi yok.” şeklinde ifadeler kullandı.

Diğer yandan, yapılan ses analizi, sunucunun farklı şovlarda “eski tarz” kelimeleri kullanırken aynı sesi çıkardığını gösterdi.

“Gerçek Hayranları Var”

ARN yetkilisi Fayed Tohme, Thy’nin sesinin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu kabul etti. Tohme, yapay sunucu Thy’nin “gerçek gibi duyulduğunu ve gerçek olmasa da hayranlarının olduğunu” belirtti.

Avustralya merkezli “Mediaweek” dergisi, konuya ilişkin eleştirisinde, “Mikrofon yok, stüdyo yok, sadece kod ve titreşimler var. ARN ve ElevenLabs tarafından yapılan ve ‘canlı radyo’ sınırlarını zorlayan bir deney.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Windows 11’e hayat kurtaran özellik geliyor

Microsoft Windows 11 kullanıcıları için sistem kurtarma projesini hayata geçirmek için harekete geçti.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

ChatGBT’ye bomba özellik! Test edilmeye başladı bile

ChatGPT eğitime katkı sağlayacak yeni özellik için harekete geçti. Atılacak yeni adımda “Study Together” özelliği deneniyor.

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

20 yaşındaki cihaz birden bire geri döndü: Kafa karıştıran güncelleme geldi

Microsoft, 2005 yılında piyasaya sürdüğü ve bugüne dek 84 milyon adet satan efsanevi oyun konsolu Xbox 360 için şaşırtıcı bir hamle yaptı. Kasım ayında 20 yaşına girecek olan konsol, uzun yıllar sonra ilk kez bir yazılım güncellemesi aldı.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.