Sahra Çölü’nde 7 bin yıllık mumyalar keşfedildi: Antik DNA kalıntıları ortaya çıktı

Bugün yalnızca kum tepeleri ve kayalıklarla kaplı olan Libya’nın güneybatısındaki Takarkori bölgesi, 7.000 yıl önce ağaçlarla çevrili, göller ve nehirlerle dolu yemyeşil bir savanaydı. Bu “Yeşil Sahra”da yaşayan topluluklara dair uzun süredir sürdürülen arkeolojik çalışmalar, insanlık tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

YENİ BİR GENETİK YOL HARİTASI: BİLİNMEYEN BİR KUZEY AFRİKA ATALARI

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu kadınlara ait genomlar Sahra’da yaşamış izole, daha önce tanımlanmamış bir antik Kuzey Afrika soyuna işaret ediyor. Araştırmanın eş yazarı ve Roma’daki Sapienza Üniversitesi’nde Afrika arkeolojisi uzmanı olan Prof. Savino di Lernia, bu genomların binlerce yıl boyunca başka topluluklarla genetik olarak karışmamış bir halkı temsil ettiğini belirtiyor.

Takarkori halkının koyun, keçi gibi hayvanlar güttüğü ve balıkla beslendiği daha önceki bulgularla biliniyordu. Bu durum, onları göçebe çoban-pastoralist bir topluluk olarak tanımlamamıza olanak sağlıyor. Ancak genetik izolasyonları, bu yaşam tarzını Yakın Doğu’dan gelen göçmenler yoluyla değil, kültürel etkileşimle benimsediklerini ortaya koyuyor.

SAHRA ÇÖLÜ GÖÇ KORİDORU DEĞİLDİ

Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden araştırmanın diğer yazarı Dr. Harald Ringbauer, Sahra’nın geçmişte yeşil ve yaşanabilir olmasına rağmen, kıtalararası göçler için bir geçiş koridoru olmadığını vurguladı.

GENETİKTE BİR İLK: KAVURUCU SICAKTA KORUNMUŞ DNA

Sıcak çöl ikliminde DNA’nın bozulması oldukça yaygın olduğundan, bu kadar eski ve sağlam bir genom elde etmek büyük bir başarı olarak görülüyor. 2019’da yalnızca mitokondriyal DNA elde edilebilmişti. Ancak Leipzig’de geliştirilen yeni tekniklerle, iki mumyadan tüm genom dizilimi başarıyla çıkarıldı.

SAHRALI ATALARIMIZA YENİ BİR BAKIŞ

Araştırmaya dışarıdan katkı sunan, Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Louise Humphrey, “Bu insanlar genetik olarak binlerce yıl boyunca izole kaldılar ancak kültürel olarak diğer topluluklarla bağlantı içindeydiler” dedi. Arizona Eyalet Üniversitesi’nden bioarkeolog Prof. Christopher Stojanowski ise çalışmanın en dikkat çekici bulgularından birinin, akraba evliliği izine rastlanmaması olduğunu belirtti.

Related Posts

457 yıllık anıt ağacı Akkavak kökünden devrildi: Facianın eşiğinden dönüldü! Bir kişi dalların arasında sıkışmıştı, hemen kurtardık

Isparta’daki olay, saat 20.30 sıralarında Eğirdir ilçe merkezindeki Çınaraltı Meydanı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, çarşının en işlek noktasında bulunan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel …

AKP’nin kamp yaptığı otel Aziz İhsan Aktaş’ın ortağının çıktı!

AKP’nin Kızılcahamam kampına ev sahipliği yapan Eliz Otel’in, CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda adı geçen Aziz İhsan Aktaş’ın ortağı Gürkan Dölekli’ye ait olduğu öğrenildi.

ABD Ukrayna’ya Patriot gönderecek parasını NATO ülkeleri ödeyecek

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’ya “Rus işgali”ni savuşturmasına yardımcı olmak amacıyla Patriot hava savunma sistemlerinin gönderileceğini açıkladı. Trump, “Çaresiz şekilde ihtiyaçları olan Patriot’ları onlara göndereceğiz” dedi. Ancak Trump …

İmamoğlu’ndan Adıyaman mitingine davet: Son sözü adaletten yana olanlar söyleyecek

İmamoğlu’ndan Adıyaman mitingine davet: Son sözü adaletten yana olanlar söyleyecek

Malatya’da mahşeri kalabalık: Sıcağa aldırmadılar, demokrasi için alanlara koştular

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kayyum atamalarına karşı başlattığı mitingler Malatya’da devam etti. Güneşten etkilenen vatandaşlar için CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından miting alanında 10 bin adet şapka dağıtıldığı öğrenildi.

Çankırı’da bir orman yangını daha

Çankırı Ilgaz’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürerken aynı bölgede dört gün önce de yangın çıktığı öğrenildi.