Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, halkı sabırlı olmaya çağırdı ve çözümün yakın olduğunu söyledi.
Wickremesinghe, parlamento oturumunun ardından yaptığı açıklamada, Sri Lanka ekonomisini toparlamaya dönük vaatlerini anlattı.
Vergi oranlarını artırmak gibi kararlar almak zorunda kaldığını söyleyen Wickremesinghe, ekonomik krizlerde enflasyonun yükseleceğini, istihdamın azalacağını ve toplumun tüm kesimlerinin ayakta kalmasının zor olacağını ancak bu krize karşı 5-6 ay daha sabredildiği takdirde çözüme ulaşılacağını savundu.
Memurlara yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde ek ödeme yapılacağını, özel sektöre de kolaylıklar sağlanacağını dile getiren Wickremesinghe, “Bu şekilde devam edersek gelir kaynakları artar ve halk refaha kavuşur. 3 yıl sonra ise mevcut gelirler yüzde 75 artabilir.” dedi.
Wickremesinghe, Hindistan’ın Sri Lanka’nın dış borçlarını yeniden yapılandırmayı kabul ettiğini ve mali güvenceleri genişlettiğini, Çin ile de doğrudan temas halinde olduklarını söyledi.
Ülke tarihinin en ağır ekonomik krizi yaşanıyor
Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle mücadele eden Sri Lanka’da mali durumu iyileştirmeye yönelik 15 milyar dolarlık yeni bütçe, Aralık 2022’de onaylanmıştı.
Toplam dış borcu 51 milyar doları aşan Sri Lanka’nın, bu tutarın 28 milyar dolarını 2027’ye kadar ödemesi gerekiyor. Ülke, dış borçlarından 2022 yılının mayıs ayında vadesi dolan yaklaşık 7 milyar doları ödeyememiş ve temerrüde düşmüştü.
Sri Lanka, IMF ile yürüttüğü görüşmeler sonucu 2,9 milyar dolarlık ön kredi anlaşmasına varmıştı.
Sri Lanka’daki olaylar
Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali duruma ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını Mart 2022 sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolarda kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.
Protestocular, 9 Temmuz 2022’de Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.
Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz’da Maldivler’e, bir sonraki gün de Singapur’a gitmişti.
Rajapaksa, 14 Temmuz’da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermiş, 20 Temmuz’da Sri Lanka Meclisinde yapılan oylamada, Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçilmişti.