Türkiye’de kadınlar “zorlayıcı kontrol şiddeti”ne maruz kalıyor

Türkiye’de Kadınlar Zorlayıcı Kontrol Şiddetine Maruz Kalıyor

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin daha az bilinen bir boyutu dikkat çekiyor: zorlayıcı kontrol. Türk Ceza Kanunu’nda eziyet suçu olarak tanımlanan bu davranış biçimi, kadınların özgürlüklerini kısıtlayan bir baskı aracı olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu şiddet türüne karşı kadınların hukuki yollara başvurarak haklarını savunmaları gerektiğini ve toplumda farkındalığı artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Her 10 kadından 8’i etkileniyor

BirGün’de yer alan habere göre, yapılan araştırmalar, Türkiye’de her 10 kadından 8’inin, özellikle partnerleri tarafından zorlayıcı kontrol şiddetine maruz kaldığını gösteriyor. 15-24 yaş aralığındaki genç kadınlar bu durumdan en çok etkilenen grup olarak öne çıkıyor.

Şiddetin az bilinen yüzü

Zorlayıcı kontrol, kadınların özerkliklerine müdahale eden ve kişisel özgürlüklerini kısıtlayan davranışlarla kendini gösteriyor. Bu tür müdahaleler arasında sosyal ilişkilerin kısıtlanması, dijital gözetim, giyim kuşamına müdahale gibi davranışlar bulunuyor.

Kadınlar direniyor

Bu baskılara karşı kadınların direniş geliştirdiği ve özerkliklerini korumaya çalıştıkları belirtiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Anıl Özge Üstünel‘in yürüttüğü araştırmalar, kadınların bu tür kontrol davranışlarına karşı pozisyonlarını korumaya yönelik çeşitli stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

Hukuki yollar ve İstanbul Sözleşmesi

Avukat Sema Yurtbilir, zorlayıcı kontrolün, kadınların sıklıkla maruz kaldığı ancak yeterince tanınmayan bir şiddet türü olduğunu belirterek, kadınların bu duruma karşı hukuki yollarla mücadele edebileceklerini ifade ediyor. Yurtbilir, 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde aile mahkemelerinden alınabilecek tedbir kararlarına ve acil durumlarda kolluk kuvvetlerinden istenebilecek müdahalelere dikkat çekiyor.

Fiziksel iz arama sorunu

Yurtbilir, kolluk kuvvetlerinin çoğu zaman fiziksel bir iz arayışında olduklarını ve bu durumun kadınların şikayetlerinin ciddiye alınmasını zorlaştırdığını vurguluyor. Bu nedenle, kadınların yasal haklarını kullanmaktan çekinmemeleri ve savcılıklara başvurarak soruşturma talebinde bulunmaları gerektiğine işaret ediyor.

 


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


 

Related Posts

Çankırı’da bir orman yangını daha

Çankırı Ilgaz’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürerken aynı bölgede dört gün önce de yangın çıktığı öğrenildi.

Bir ülkede emeklilik yaşı 70 oluyor

Almanya’da emeklilik yaşı 67’ye yükseltilirken, şimdi de 70 yaş senaryosu gündemde. Uzmanlara göre bu değişiklik bugünün genç kuşaklarını etkileyecek, sistemin kapsamı genişlerken kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanıyor.

Kandilli uyardı, gözler yarına çevrildi! Serinlik önce Marmara ardından İstanbul’da hissedilecek

Sıcak hava dalgasıyla bugün temmuz ayının en sıcak gününü yaşayan Türkiye’de yarından itibaren serin hava beklendiği belirtildi. Serin havaların önce Marmara’da etkisini göstereceği ardından İstanbul’da da hissedileceği kaydedildi. Ayrıca serin havayla birlikte bölge ve megakentte yağış da bekleniyor.

105 kişi hayatını kaybetmişti! MHP’li eski belediye başkanına 21 yıl hapis

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi