Tapu sahibi olan milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor: Emlak vergisinden bu şekilde muaf olabilirsiniz

Milyonlarca tapu sahibi emekliyi yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Emeklilerin emlak vergisinden belirli şartlarla muaf olabileceği ortaya çıktı. İşte detaylar…

2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri için verilen süre 30 Kasım Perşembe günü sona eriyor.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2023 yılı emlak vergisi ve çevre temizlik vergisinin 2. taksit ödemeleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Özelmacıklı, “Bina ve arazi vergisi, mükelleflerin yazılı beyanı üzerine ilgili belediye tarafından tarh ve tahakkuk ettirilir. Emlak vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebilmektedir. Emlak vergileri, gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödenmektedir.

GECİKME ZAMMI UYGULANIYOR

Ayrıca birçok belediye internet üzerinden ödeme alabildiği gibi, bazı belediyeler için vergi ödemeleri e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken taksit tutarı için ödemenin geciktiği her ay ve kesri için yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

EMLAK VERGİSİNDE EMEKLİ DETAYI

EYT kapsamında emekli olan 1.6 milyon vatandaşın muafiyet durumlarını incelemeleri gerektiğine dikkat çeken Özelmacıklı, özellikle Türkiye genelinde brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip veya tek meskenin intifa hakkına sahip emeklilerin emlak vergisinden muafiyet hakları bulunduğunu belirtti.

Özelmacıklı, bu muafiyetin, emeklilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları durumunda hisselerine ait kısmı için de geçerli olduğunu ifade etti.

EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMİ ÖNEMLİ

Özelmacıklı, vergi değerini etkileyen faktörlerin ortaya çıkması durumunda emlak vergisi bildiriminin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın tamamlanmasının veya kısmen kullanılmaya başlanmasının bütçe yılı içinde gerçekleştiği durumlarda, ilgili belediyeye bildirimde bulunulmalıdır.

BU NEDENLE DE BİLDİRİMDE BULUNMAK GEREKİYOR

Ayrıca vergi değerini etkileyen sebeplerin ortaya çıkması durumunda, değişikliğin gerçekleştiği bütçe yılı içinde de bildirim yapılmalıdır. Ayrıca taşınmaz mal sahiplerinde meydana gelen değişikliklerde de bildirimde bulunmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

VERGİ ORANLARI NASIL?

Özelmacıklı, emlak vergilerinde bina vergisi oranlarını şu şekilde açıkladı:

Meskenlerde binde 1, diğer binalarda binde 2, arazide binde 1 ve arsalarda binde 3’tür. Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bina, arsa ve arazilere ilişkin vergi oranları yüzde 100 artırımlı uygulanmaktadır.

Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden düşük olamaz. Bu düzenleme, binaların inşasının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl boyunca geçerlidir.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak gerçekleştiği belirten Özelmacıklı, “2024 yılına ait emlak vergisine esas değerler, yeniden değerleme nispetinin yarısı oranında yani yüzde 29,23 arttırılacak” ifadelerini kullandı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir